Kotimaiset Joulualbumit

Kun kaipaat Joulutunnelman kohotukseksi uunituoreiden piparkakkujen lisäksi raikkaita soundeja, kannattaa ehdottomasti tutustua joulun kotimaisten albumien suosituksiimme.

Huolimatta siitä, että Anna Erikssonin Gloria-levy tuli ulos jo kaksi joulua takaperin, on se edelleen taattua tavaraa niissä kodeissa, missä arvostetaan perinteisiä suomalaisia joululauluja. Erikssonin omaleimaiset tulkinnat biiseistä kuten Varpunen jouluaamuna, maa on niin kaunis tai Heinillä härkien tuovat joulumielen kaikkien sydämiin. Ja mitä parasta Gloriasta nautitaan yli sukupolvien, sillä siinä missä vanhemmat mielellään kuuntelevat Kolmen kuninkaan marssia joulutorttuja tehtaillessa on Anna Eriksson myös kaikkien teini-ikäisten hyväksymä valinta. Gloria on siis täydellinen lisä eri-ikäisistä koostuvan perheen joululauluvalikoimaan.

Kotimaisten miesartistien versiota jouluisista sovituksista tarjoaa Teemu Roivainen levyllään Pohjolan joulu. Vaikka Suomen tunnetuimmat joululaulut saattavatkin tuntua jokaisen joulun jälkeen jo turhan monta kertaa kierrätetyiltä ei tämä kuitenkaan pidä paikkaansa. Sanotaankin, että on olemassa niin monta versiota yhdestä laulusta kuin on tulkitsijoita ja tässä tapauksessa sanonta pitää kutinsa. Roivainen esittää kaikkien tuntemat jouluklassikot niiden arvokkuudelle sopivalla nostalgialla kuulostamatta kuitenkaan pöhöttyneeltä menneiden aikojen miesartistilta. Raikkainta Pohjolan joulussa on nimenomaan nuoremman miehen ääni sielultaan vanhojen sesonkilaulujen saattajana. Isovanhempamme haluavat ehkä mielellään kuunnella joululahoja avatessa, 100-vuotiaan Suomen vanhimpia kappaleita, hyvä on. Voitte suoda sen ilon heille, kuitenkaan omista haluistanne tinkimättä: laittamalla siis itsellennekin kauniilta ja nuorekkaalta kuulostavavia Roivaisen tulkitsemana laulettuja lauluja soimaan.

Niin sanotusti the best of both worlds-vaihtoehto on kuitenkin kaikkien kotimaisten suosikkiartistien hynttyiden yhteen lyöminen, nimittäin kokoelmalevy: Joulu. Joulu-levyllä kuulet tutut lempisesonki laulusi niin suuren variaation kautta, että et uskalla edes nukahtaa jouluaterian syötyäsi. Levyn kokoonpanosta vastaavat mm. nimet kuten Anna Abreu, Samuli Edelmann, Kaija Koo, Arttu Wiskari, Lauri Tähkä, Ellinoora Ilta sekä monet muut. Siinä missä kenen tahansa soolotuotanto talvisista ja lämpimistä lauluista on kaunista kuunneltavaa, on yksitoikkoisuuden riski kuitenkin myös ilmeinen. Juuri kun olet päässyt Abreun Jouluyö juhlayön siivittämänä kotimaan kansainvälisimmän äänen makuun, vaihtuukin jo sointu seuraavan artistin ottaessa mikin. Joulu-levyn laajan kirjon vahvuutena on perinteisten joululaulujen energisyys, kuitenkaan laadusta tai nostalgiasta tinkimättä. Mikäli päätit, että tänä vuonna hankit joulutunnelman kohotukseksi vain yhden kotimaisen levyn, anna sen olla: Joulu.